Te-koop-Verkocht.jpg

Herstel in woningmarkt

De NVM meldt vandaag hoopgevende cijfers over de woningmarkt. Het aantal verkochte woningen is in het vierde kwartaal met 20% gestegen ten opzichte van het derde kwartaal in 2013.

Prijsstijging van 1,5%

Het is daarmee het beste kwartaal sinds medio 2008 de crisis uitbrak, meldt de NVM. De vereniging spreekt van een opmerkelijk herstel in 2013, "waarbij sinds het dieptepunt in het eerste kwartaal elk opvolgend kwartaal een groei in het aantal verkopen heeft laten zien", aldus de brancheorganisatie voor makelaars.

Het aantal transacties op jaarbasis bij NVM-makelaars kwam in 2013 uit op 87.404, een stijging van 2,2% ten opzichte van 2012. In het vierde kwartaal kwam het aantal transacties uit op 27.018. "Signalen uit de markt wijzen erop dat er nu, in tegenstelling tot vorig jaar, sprake is van een meer bestendig herstel van de woningmarkt op eigen kracht", aldus de NVM.
Hoewel transactieprijs (+1,5%) van de gemiddeld verkochte woning in het vierde kwartaal mooi gestegen is, liggen de prijzen nog wel 1,1% lager dan vorig jaar, maar de prijsdaling is afgevlakt. Gemiddeld wordt een woning voor EUR207.000 verkocht. De lage rente en vooral het toegenomen consumentenvertrouwen, waarschijnlijk mede als gevolg van de relatieve politieke rust, is de voornaamste oorzaak van de 'opverende' markt eind 2013.
Daarnaast meldt de NVM dat de verkooptijd van de gemiddeld verkochte woning is gedaald naar 154 dagen in het vierde kwartaal, van gemiddeld 159 dagen in het derde kwartaal. Het aanbod van te koop staande woningen daalt, maar de regionale verschillen zijn voorlopig nog fors.

Impuls voor economie

De waarde van de eigen woning in relatie tot de bijbehorende hypotheekschuld zijn een belangrijk onderdeel van het vermogen van de Nederlander met een eigen huis. Een verbetering in de woningmarkt zorgt ervoor dat er per saldo minder woningen "onder water" staan. Dat de schuld niet groter is dan de waarde van het huis. Dit gegeven is een belangrijke indicator voor herstel van het consumentenvertrouwen en kan het begin zijn van een breed gedragen economisch herstel.

Wilt u meer inzicht in uw situatie en geholpen worden bij verbeteringen of aanpassingen met betrekking tot uw eigen woning? Neem contact op met DuijvekamFinancieel, er zijn vrijwel altijd verbeteringen te vinden die meer dan de moeite waard zijn.

logo-small 

 

duijvekam-financieel.nl

Responsive Webdesign 2014 by totoweb