werken-en-ondernemen

Werk en ondernemen in 2014

In 2014 zijn er behoorlijk wat maatregelen van de overheid die een impact zullen hebben op mensen in loondienst, maar ook voor ondernemers. Hieronder een paar belangrijke veranderingen.

Pensioen

De pensioenen gaan op de schop. Komen jaar gaat de maximale pensioenopbouw omlaag van 2,25% naar 2,15% van het inkomen en in 2015 verder omlaag naar 1,875%. De startleeftijd van pensioenopbouw wordt 21 jaar, nu 25 jaar. Pensioen leeftijd wordt 67 jaar, dus minder jaarlijkse opbouw maar wel over meer jaren. De verlenging in het aantal jaren opbouw zal uiteindelijk toch, in de meeste gevallen, leiden tot een lager pensioen. Oplossing: langer doorwerken of extra sparen, twee oplossingen waar de meeste mensen niet echt blij van worden… Als je inkomen boven de 100.000euro is heb je pech(nou ja, pech). het pensioengevend inkomen wordt gelimiteerd op 100.000 en daarboven komt er een mogelijkheid om op vrijwillige basis fiscaal vriendelijk bij te sparen. Het fiscaal vriendelijke houdt in dat er over het gespaarde bedrag(uit netto loon) geen vermogensrendementsheffing af hoeft te worden gedragen. Scheelt 1,2% per jaar. Beetje magere regeling lijkt mij.

Stamrecht

Heel simpel, bestaat niet meer voor mensen die na ontslag in 2014 een Gouden Handdruk meekrijgen. Direct aftikken dus met de belasting. Bestaande stamrechten(dus ook stamrecht BV’s) mogen gewoon door blijven lopen. Er is zelfs een mogelijkheid om je totale stamrecht in 2014 uit te laten keren met een 20% korting op het te belasten bedrag. Je betaalt dan over 80% van het bedrag belasting in Box 1. Dit kan interessant zijn, maar laat het goed doorrekenen. Vaak is gewoon door laten lopen en later uitkeren(tegen lager tarief) verstandiger.

Arbeidskorting

De arbeidskorting voor lonen tot ongeveer 40.000 euro gaat in stapjes omhoog. In 2014 met 374 euro. Dat betekent dus minder belasting over het loon. Boven de 40.000 euro is er een lagere korting, dus meer belasting betalen.

Tijdelijke verlaging Box2

Het tarief in box 2 voor houders van een aanmerkelijk belang in een BV, vaak DGA’s, gaat alleen gedurende 2014 omlaag van 25% naar 22%. Hiermee probeert de overheid extra dividend uitkeringen te stimuleren. Het verlaagde tarief geldt voor de eerste 250.000 euro belastbaar inkomen in box 2. Een mooie mogelijkheid om overtollige liquiditeit uit de BV te halen.

Lijfrente

Vanaf 1 januari gaat de maximale aftrek voor lijfrenten omlaag. Vanaf dat moment is nog maar 15,5 procent van de premiegrondslag aftrekbaar, in plaats van 17 procent. Wil je nog over 2013 de lijfrentepremie aftrekken (op grond van de jaarruimte of reserveringsruimte), zorg er dan voor dat je de premies ook echt in 2013 hebt betaald. Uitstel tot 1 april is niet meer mogelijk.

duijvekam-financieel.nl

Responsive Webdesign 2014 by totoweb